De enige grenzen die Edgar, de liefde van mijn leven, mij gegeven heeft, zijn ‘geen kippen’ en geen ‘stinkende mest’. We zaten van de week samen op de bank de lijst met groente door te nemen die ik komend jaar allemaal uit de grond wil krijgen. “Geen bieten”, zei hij terwijl hij met een dikke stift een streep op de lijst zette. “En ook geen venkel.” Weer trok hij een streep. “Niets van welke kool dan ook”, ging hij door terwijl hij een dikke streep door mijn spruiten zette. “Ook geen boerenkool?” vroeg ik sip. “Ja, boerenkool is wel lekker.”

Toen ik de lijst terugkreeg en eigenlijk alleen de bonen en de courgette de test hadden doorstaan, verfrommelde ik de lijst en schreef ik keurig al mijn groentes weer op een nieuw papiertje. “Waarom vraag je me wat ik wil als je er toch niets mee doet?” mopperde Ed toen hij weer achter de computer ging zitten. “Ik heb het onthouden”, zei ik. Ik doe toch wel lekker venkel en pompoen planten :).

Vorig jaar heb ik geëxperimenteerd met zonnebloemen – hallo, slakken, mofos -, frambozen die geel bleken te zijn in plaats van rood, kruiden, heel veel kruiden en twee paprikaplantjes waar ik zeker dertig euro aan spullen, liefde en geduld tegenaan heb gegooid, maar die mij maar 1 ieniemienie paprikaatje opleverden. De fuckers.

De_buit._Deze_zonnebloem_gaat_mij_de_zomer_geven.
Dit_was_niet_de_bedoeling...

Maar komend jaar wordt het anders. Komend jaar gaat het goed. Ik zie mezelf al zitten met een heerlijke kop zelfbedachte en zelfgekweekte theemix. Een heerlijk schaaltje yoghurt met blauwe bessen en gele frambozen. Ik word zo’n madam die puur zen is en geen mindfulness-app meer nodig heeft. Een boek, de zon en een hangmat in de moestuin, ik zal volmaakt gelukkig zijn. Buiten zet ik een bord neer met ‘Free Veggies’ waar op een omgekeerde aardappelkist venkel, pompoenen en bieten zullen liggen.

De buren zullen van mij houden en regelmatig zal ik rozen in mijn tuin vinden die de bovenburen uit liefde naar beneden gegooid hebben.

En de komende tijd zullen jullie genieten van mijn avonturen, mijn heldenverhalen over de tuin. Mijn tips voor heerlijke gerechten en als jullie lief zijn en bereid naar Groningen af te reizen, krijgen jullie gratis eten. Dat beloof ik.

Hier een voorproef, mijn 25m2 in de winter.

Winter_3
En_het_is_weer_wit

10932164_414217242086655_1634763517_n
Frosty