Precies een week geleden logeerde ik bij vriendin E. We wilden dit al heel lang een keertje doen, maar op de een of andere manier lukte dit elke keer niet. In de voorjaars- en meivakantie was ik in het buitenland en haar zomervakantie was zo superdruk. Toen kwam de herfstvakantie en hadden we allebei nog niks gepland. Donderdag waren we leuk schoenen gaan shoppen in Utrecht (foto’s komen misschien ooit nog een keer) en vrijdag hebben we een kokos-chocotaartje gemaakt. Die was behoorlijk lekker.

kokos-chocotaart

Ingrediënten

100 gram boter – 2 rollen oreo’s – 4 eieren – 200 gram poedersuiker – 2 eetlepels maizena – 2 theelepels vanillearoma – 165 gram gemalen kokos – 150 gram witte chocolade, in kleine stukjes – keukenmachine – rechthoekige taartvorm met losse bodem (35 x 12.5 cm)

Het recept

  1. Verwarm de oven voor op 160ºC. Smelt de boter in een steelpan. Maal ondertussen de oreo’s fijn in de keukenmachine. Meng de koekkruimels door de boter en verdeel gelijkmatig over de bodem van de taartvorm. Druk aan met de bolle kant van een lepel.
    In het officiële recept staat dat je de bakvorm moet invetten, maar vriendin E. en ik vonden het dan een beetje vet worden. Wij denken dat bakpapier net zo goed en misschien ook wel beter is. 
  2. Splits de eieren en doe de eiwitten in een vetvrije kom (dit lijkt makkelijker dan het in werkelijkheid is, laten we het zo zeggen; de familie van vriendin E. zal dat weekend veel gebakken eieren hebben gegeten.) De eidooiers worden niet gebruikt. Klop de eiwitten met een mixer zo stijf, dat ze zachte pieken vormen als je de mixer eruit haalt. Voeg al kloppend lepel voor lepel de poedersuiker toe. Blijf, als alle suiker is toegevoegd, doorkloppen tot het eiwit glanst en stijve pieken vormt.
  3. Spatel de maizena, het vanillearoma en kokos voorzichtig door het eiwit. Breng een pan met water aan de kook. Hang er een iets kleinere kom of pan in en laat daarin de chocolade smelten (au bain-marie). Spatel door het eiwitmengsel. Schep dit gelijkmatig op de koekjesbodem en strijk glad. Bak circa 25 minuten in het midden van de oven.
  4. Neem de taart uit de oven en laat in 2 uur afkoelen in de vorm. Snijd de kokos-chocoladetaart in zoveel stukken als je zelf wilt. Het officiële recept zegt dat je het in twaalf stukken moet snijden, maar ja, wat weten zij ervan.

Het recept zegt dat je er ongeveer 20 minuten over doet. Dat klopt misschien als je het al wat vaker heb gemaakt, maar vriendin E. en ik waren zeker drie kwartier bezig.

Smullie Smullie